Pre všetkých s fantáziou, ktorí neradi stoja dlho pri sporáku a milujú jednoduché veci.
Príprava jedla v jednom hrnci, panvici bola bežná už pre Vikingov. Varili tak aj naši stredovekí predkovia. Pokrmy z jedného hrnca jedávali králi aj chudobní. Líšilo sa to len použitými surovinami. S prisťahovalcami jedlo z jedného hrnca prekročilo aj nekonečný oceán, od brehov Nového Sveta s nimi cestovalo cez Veľké Pláne až k Pacifiku.
Skrátka tento spôsob varenia sprevádza ľudstvo už po stáročia a je jedno, či mu budeme hovoriť jedlo z jedného hrnca, stew, Eintopf alebo paella. Stále sa jedná o prípravu kompletného jedla v jednej nádobe . Nájdeme ich aj v kuchyni francúzskej, poľskej, či afrických národov. Je to jedlo praktické a jednoduché na prípravu, a pri dobre zvolených ingredienciách vždy dosiahnete lahodného výsledku, pretože všetky chute sa dokonale prepoja.
Paella je typické španielske jedlo z ryže , podobné rizote alebo kari.
Pochádza zo španielskeho mesta Valencia. Ľudia , ktorí v Španielsku nežijú, paellu zvyčajne vnímajú ako národné jedlo Španielska , ale väčšina Španielov ju skôr pokladá za regionálny pokrm , vyskytujúce sa v oblasti Valencia . Obyvatelia Valencie ju naopak považujú za jeden zo svojich symbolov
Podobne ako v prípade rizota existuje veľa receptov s rôznymi ingredienciami . Na rozdiel od rizota sa však v Paella častejšie objavujú plody mora , zelenina a korenie . Pripravuje sa na špeciálne nízkej rovnej panvici s ušami zvané paellera a výsledný pokrm je menej lepivý.
Paella sa prvýkrát objavila v chudobnejších oblastiach na juhu Španielska. Vznikla na rybárskych lodiach na spôsob arroz caldoso; išlo vtedy o jedno z najchudobnejších jedál pre rybárov. Pri príprave paelly je najdôležitejšou prísadou ryža, ktorá sa neumýva, pretože škrob pri varení spôsobuje potrebnej zahustenie .
Dnes už PAELLU pripravujú ľudia po celom svete a prispôsobujú si ju vlastným chutiam a možnostiam.
Aj keď to už nie je PAELLA v pravom slova zmysle, ale existuje množstvo alternatív ako si pripraviť jedlo podobné originálnej PAELLA a použiť vlastné ingediencie podľa chuti. Paella je možné využiť jednak na prípravu paelly, ale aj na bežné grilovanie, varenie či opekanie v prírode.
Zdroj : Wikipedia
Všetko čo potrebujete do záhradnej kuchyne do pece a na grilovanie:
www.pecmaniak.store