Prišiel čas dozrievania štipľavej papriky a vy rozmýšľate ako ju uskladniť na studené zimné dni? Prinášame vám zaručený recept na babičkinu paprikovú omáčku. Červeným zlatom sa nazýva vďaka látke kapsaicín, ktorá spôsobuje štipľavú chuť papriky. Jej priaznivé účinky sa preukázali pri podpore zažívania, v boji s prechladnutím a rôznymi kardiovaskulárnymi ochoreniami. Túto omáčku môžete použiť na ochutenie jedál, ale aj ako prílohu či nátierku.
Suroviny:
3 kg sladkej červenej papriky
1 kg štipľavej papriky
1 kg soli
½ ČL kyseliny sorbovej
Podľa chuti a preferovanej intenzity môžeme použiť rozličné druhy štipľavej papriky. Intenzita omáčky sa dá meniť aj množstvom pridaného chilli, dôležité však je, aby sme zachovali pomer soli (1 kg) a použitej papriky (4 kg).
Postup:
Červenú papriku očistíme, umyjeme, prerežeme na polovicu a odstránime jadierka. Štipľavú papriku umyjeme a odstránime stopku, jadierka ponecháme. Pripravenú papriku pomelieme, pridáme soľ a kyselinu sorbovú, následne dobre premiešame. Zmes plníme do zaváraninových fliaš, ktoré dobre uzavrieme. Nie je potrebné zmes tepelne spracovať, konzervačný účinok soli zabezpečí jej dlhodobú trvanlivosť.
Omáčku môžeme použiť na ochucovanie jedál (je ideálna do polievok), marinovanie mäsa, ako prílohu, ale aj ako nátierku.
POZOR! Odporúčame dbať na zvýšenú opatrnosť pri manipulácii s chilli, použiť rukavice a zabrániť jej kontaktu s pokožkou.
Všetko čo potrebujete do záhradnej kuchyne do pece a na grilovanie:
www.pecmaniak.store