Osie hniezda alebo škoricové slimáky sú známe najmä v škandinávskych štátoch a Severnej Amerike. Každá krajina má svoj vlastný špeciálny recept, pričom rozdiely sú najmä v poleve – niekde sa pripravuje z cukru, inde zo syra mascarpone, v štáte Kansas ju dokonca pripravujú z chilli! Naša dnešná verzia je ľahšie dostupnejšia a jednoduchšia – jej základ tvorí vanilkový puding.
Suroviny:
Cesto:
120 ml vlažnej vody
7 g (jedno balenie) sušeného droždia
50 g kryštálového cukru
½ lyžičky soli
120 ml mlieka
60 g masla
490 g hladkej múky
2 väčšie vajcia
Škoricová plnka:
60 g mäkkého masla
90 g hnedého cukru
1 PL mletej škorice
Poleva:
½ pudingu (príchuť pravá vanilka, resp. vanilka a smotana)
600 ml mlieka
4 PL kryštálového cukru
Postup:
Pripravíme si kvások: droždie vysypeme do vlažnej vody a dobre zmiešame. Takto pripravený kvások necháme kysnúť približne 25 minút.
V miske zohrejeme mlieko s maslom (kým sa maslo neroztopí), dávame však pozor, aby vzniknutá zmes nebola horúca. Do tejto zmesi pridáme cukor, soľ, vajcia a vymiešame, následne pomaly pridáme múku a pripravené droždie. Zmes miesime až kým nám nevznikne jednotné cesto, ktoré prikryjeme a necháme odpočívať na teplom mieste kým nezdvojí svoj objem (cca 1 hodinu). Potom cesto vyvaľkáme do obdĺžnikového tvaru, jeho povrch rovnomerne potrieme maslom, posypeme hnedým cukrom a škoricou (môžeme použiť aj škoricový cukor).
Cesto zrolujeme a nakrájame na slimáčiky, ktoré následne ukladáme na maslom vymastený pekáč vedľa seba. Snažíme sa medzi slimákmi nechať čo najviac miesta, aby vedeli nadobudnúť pekný okrúhly tvar. Pekáč zakryjeme a necháme odpočívať 30 minút.
Pec vyhrejeme na 200 stupňov (my sme použili mobilnú pec Tynker) a pečieme v nej slimáčiky 25 – 30 minút, kým sa neoddelia od stien pekáča a ich povrch nebude zlatistý.
Medzitým si pripravíme polevu: v hrnci uvaríme mlieko, puding a cukor.
Škoricové slimáky môžeme podávať milovníkom sladkého ako hlavné jedlo, alebo ako dezert po dobrom obede.
Ak nie ste vlastníkom pece, nezúfajte, recept sa dá pripraviť aj v teplovzdušnej alebo elektrickej rúre (na 180 stupňoch pečieme 20 – 25 minút).
Extra tip: Horúce škoricové slimáky môžeme podávať namiesto polevy s vanilkovou zmrzlinou. Verte mi, ich kombinácia vytvára dokonalú harmóniu chutí!
Dobrú chuť!
Všetko čo potrebujete do záhradnej kuchyne do pece a na grilovanie:
www.pecmaniak.store